Characterization of cocoa (Theobroma cacao L.) producing farms in Santo Domingo of the Tsáchilas, Ecuador
Abstract
Cocoa is an important crop in Santo Domingo de los Tsáchilas, with 19 837 ha cultivated, with low yields and poor technological development due to the heterogeneity of the farms and management strategies. Thus, this research aimed to characterize cocoa farms (Theobroma cacao L.) in the province of Santo Domingo de los Tsáchilas, Ecuador. The study was conducted in the towns of Luz de América, Puerto Limón and San Jacinto del Búa. We worked with a population of 450 cocoa producers, from which a random unrestricted sample was taken (n = 81). A structured survey was applied with 41 variables that allowed obtaining sociocultural, economic and ecological information. It was found that cocoa farms are very diversified, cocoa production is the most important activity, but it is not the only one and is complemented by other agricultural activities, mainly for self-consump-tion. The low yields show that there is a need for a major improvement in the technical management of the cocoa crop. In addition, the deficit in basic services and infrastructure is also significant and its solution should be addressed as soon as possible. The improvement in each of these aspects will lead to the best and most competitive cocoa in the study area. The cluster analysis determined four groups of farms, but only in some of the evaluated variables, statistical differences between groups were foundMetrics
References
Agencia Ecuatoriana de Aseguramiento de la Calidad del Agro - AGROCALIDAD. (2017). Productos Orgánicos en Ecuador. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca. Quito, Ecuador. https://www. agroca-lidad.gob.ec/es/ inocuidad-de-los-alimentos/ productos-organicos-ecuador/.
Agencia Ecuatoriana de Aseguramiento de la Calidad del Agro - AGROCALIDAD. (2012). Guía de Buenas Prácticas Agrícolas para Cacao. Resolución Técnica N° 0183. Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca. Quito, Ecuador.
Alvarado A., Holguín B. y Abad M. (2017). Estudio económico de la producción de cacao y las principales enfermedades de la variedad CCN-51 en el Cantón La Troncal, Guayas, Ecuador. Revista Desarrollo Local Soste-nible, N° 30.
Aquino, V.C., Camarena, F., Julca, A. y Jiménez, J. (2018). Caracterización multivariada de fincas productoras de tarwi (Lupinus mutabilis Sweet) del Valle del Mantaro, Perú. Scientia Agropecuaria, 9(2), 269 – 279.
Arvelo M, Gonzáles D, Maroto S, Delgado T y Montoya P. 2017. Manual técnico del cultivo de cacao: prácticas latinoamericanas. San José. C.R. ISBN: 978-92-9248-732-4
Barrezueta, S., Prado, E. y Jimbo, R. (2017). Características del Comercio de cacao a nivel intermediario en la provincia de El Oro - Ecuador. European Scientific Journal, 13 (16), 273 - 282.
Barrezueta, S. y Chabla, J. (2017). Características sociales y económicas de la producción de cacao en la provincia El Oro, Ecuador. Agrociencias edición especial, 25: 1390-6895.
Bayona, N. y Muñoz, G. (2009). . Estudio de la actividad agrícola como base para la comprensión de la dinámica socioeconómica de una comunidad rural en Fómeque, Cundinamarca. Agron. colomb., 27 (2): 273 - 281.
Beer, J., Harvey, C., Ibrahim, M., Harmand, J., Somarriba, E. y Jiménez, F. (2003). Servicios ambientales de los sistemas agroforestales. Agroforestería en las América, 10(37): 28.
Bolivar, H. (2011). Metodologías e indicadores de evaluación de sistemas agrícolas hacia el desarrollo sostenible. Centro de Investigación de Ciencias Administrativas y Gerenciales. ISSN: 1856-6189.
Borja, M., Vélez, A. and Ramos, J. (2018). Differentiation and classification of guava (Psidium guajava l.) producers in Calvillo, Aguascalientes, Mexico. Región y Sociedad, 71: 2448-4849.
Carmona, A. y Nahuelhual, L. (2009). Classification and characterization of farming systems: case study in the municipality of Ancud, Chiloé Island. Agro Sur, 37(3) : 189 -199.
Castro, L., Carvajal, Y. y Ávila A. 2012. Análisis clúster como técnica de análisis exploratorio de registros múltiples en datos meteorológicos. Ingeniería de Recursos Naturales y del Ambiente 11: 11-20.
Casas, G. y Veitía, N. (2008). Aplicación de métodos de comparaciones múltiples en Biotecnología Vegetal. Biotecnología Vegetal, 8 (2): 67 – 71.
Castañeda, M., Cabrera, A., Navarro, Y. y de Vries, W. (2010). Procesamiento de datos y análisis estadísticos utilizando SPSS: un libro práctico para investigadores y administradores educativos. EDIPUCRS. CDD 519.50285. Porto Alegre, RS, Brasil.
Cleves, J. y Jarma, A. 2014. Characterization and typification of citrus production systems in the department of Meta. Agron. colomb. 32 (1): 113 - 122.
Collantes, R., Rodríguez, A. y Canto, M. (2015). Caracterización de fincas productoras de palto (Persea americana Mill.) y mandarina (Citrus spp.) en Cañete, Lima, Perú. Aporte Santiaguino 8 (1): 33 - 44.
Contreras, J. Paredes, M. y Turba, S. (2017). Circuitos cortos de comercialización agroecológica en el Ecuador. IDESIA (Chile) 35 (3): 71-80.
Criollo, H., Lagos, T., Bacca, T. y Muñoz, J. (2016). Caracterización de los sistemas productivos de café en Nariño, Colombia. Act. & Div. Cient. 19(1): 105-113.
García, G., Guzmán, L, y Pérez, R. (2017). Tendencias de la investigación del cacao: oportunidades para la investigación en Santo Domingo de los Tsáchilas. SATHIRI: Sembrador ,12(2): 25-45.
Gobierno Autónomo Descentralizado Provincial de Santo Domingo de los Tsáchilas – GADPSDT. (2010). Plan de Ordenamiento Territorial, GEOPLADES.
Instituto Nacional de Meteorología e Hidrología - INAMHI. (2016). Boletín Climatológico Semestral. Núñez de Vela N36-15 y Corea. Apartado Postal: 17-16-310. Quito-Ecuador.
Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2016). Encuesta de Superficie y Producción Agropecuaria Continua-ESPAC. Ministerio de Agricultura y Ganadería, Ecuador
Instituto Nacional de Estadística y Censos - INEC. (2012). Nivel de escolaridad de los ecuatorianos. Análisis Revista coyuntural. Cuarta Edición: septiembre 2012. Quito, Ecuador.
Instituto Ecuatoriano de Seguridad Social -IESS. (2017). Seguro Social Campesino. Reseña Histórica. Presidencia de la República. Quito Ecuador. Ficha Técnica. https://www.iess.gob.ec/es/seguro-campesino.
Jadán, O., Torres, B., Selesi, D., Peña, D., Rosales, C. y Günter, S. (2016). Diversidad florística y estructura en cacaotales tradicionales y bosque natural, Sumaco, Ecuador. Colombia Forestal, 19 (2): 129 -142.
Juárez, J., Herman, E., Soto, A., Ávalos, A., Vilaboa, J. y Díaz, P. (2015). Tipificación de sistemas de doble propósito para producción de leche en el distrito de desarrollo rural 008, Veracruz, México. Revista Científica, FCV-LUZ, 25 (4): 317-323.
López, S., Sánchez, A., Córdova, V. y Gallardo, F. (2016). Efecto de la poda en plantaciones de cacao en el estado de Tabasco, México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas Pub. Esp., 14: 2807-2815
Lores, A., Leyva, A. y Varela, M. (2008). Los Dominios de Recomendaciones: Establecimiento e importancia para el análisis científico de los agroecosistemas. Cultrop 29 (3): 5-10.
Macedo, R., Galina, M.A., Zorrilla, J.M., Palma, J.M. y Pérez, J. (2003). Análisis de un sistema de producción tradicional en Colima, México. Archivos de Zootecnia. 52 (200): 463 - 474.
Merma, I. y Julca, A. (2012). Caracterización y Evaluación de la sustentabilidad de fincas en Alto Urubamba, Cusco, Perú. Ecología Aplicada 11(1): 1-11.
Ministerio de Agricultura Ganadería y Pesca - MAGAP. (2012). Guía de Buenas Prácticas Agrícolas para cacao. Resolución Técnica N° 0183. Agencia Ecuatoriana de Aseguramiento de la Calidad del Agro. 68 pp.
Ministerio del Trabajo, Empleo y Seguridad Social - MTEySS. (2017). Sueldo básico unificado. https://www.trabajo.gob.ec/es/. usd-375 salario-basico2017.
Ortíz, C., Torres, M. and Hernández, S. (2015). Comparison of two systems of the cacao crop management, in presence of Moniliophthora roreri in México. Rev. Fitotec. Mex. 38 (2): 191 – 196.
Proaño, V. y Lacroix, P. (2014). Dinámicas de comercialización para la agricultura familiar campesina: desafíos y alternativas en el escenario ecuatoriano. (CDI-FOOD/2010/230/230-269). ISBN: 978-9978-9953-8-9. SIPAE - AVSF.
Reynel, V., Loor, O., Bolaños, M. y Tezara, W. (2016). Efectos del tipo de secado en la calidad organoléptica del cacao (Theobroma cacao L.) en Esmeraldas, Investigación y Saberes. (1): 22 – 38.
Ríos, G., Romero, M., Botero, M., Franco, G., Pérez, J., Morales, J., Gallego, J. y Echeverry, D. (2004). Zonificación, caracterización y tipificación de los sistemas de producción de lulo (Solanum quitoense Lam) en el Eje Cafetero. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecuaria 5 (1): 22 - 30.
Rocha, C., Mora, J. y Romero, J. 2016. Tipología de sistemas de producción en la zona rural del municipio de Ibagué, Colombia. Agron. Mesoam. 27(2): 253-264.
Scheaffer R.L, Mendenhall W. & Ott L. 1987. Elementary Survey Sampling. Duxbury. Traducido por G. Rondón y J. Gómez A. Grupo Editorial Iberoamericana S.A. de C.V. México D.F. 321 pp.
Sánchez, A., Castellanos, O. y Dominguez, K. (2008). Mejoramiento de la poscosecha del cacao a partir del roadmapping. Revista Ingeniería e Investigación 28 (3): 150-158.
Sánchez, F., Medina, M., Díaz, G., Ramos, R., Vera, J., Vásquez, V., Troya, F., Garcés, F. and Onofre, R. (2015). Sanitary and productive potential of 12 clones of cocoa in Ecuador. Rev. Fitotec. Mex. 38 (3): 265 – 274.
Santistevan, M., Julca, A., Borjas, R. y Tuesta, O. (2014). Caracterización de fincas cafetaleras en la localidad de Jipijapa (Manabí, Ecuador). Ecología Aplicada 13(2): 187-192.
Santos, E., Montesinos, O. y Andrade, M. (2016). Tamaños de muestra que aseguran exactitud para estimar prevalencia de plantas bajo muestreo inverso. Rev. Mex. Cienc. Agríc. 7 (7): 1499-1512
Solórzano, S., y Balseca, L. (2017). Comercio internacional: nuevas perspectivas de mercado para los productos derivados de cacao de la provincia de El Oro – Ecuador. Rev. Tzhoecoen 9 (3).
Tirado, P., Lopera, A. and Ríos, L. (2016). Strategies for Control of Moniliophthora roreri and Moniliophthora perniciosa in Theobroma cacao L.: A Systematic Review. Corpoica Ciencia y Tecnología Agropecua-ria, Mosquera (Colombia) 17(3): 417- 430.
Tuesta, O., Julca, A., Borjas, R., Rodríguez, P. y Santistevan, M. (2014). Tipología de fincas cacaoteras en la subcuenca media del Río Huayabamba, distrito de Huicungo, (San Martín, Perú). Ecología Aplicada 13 (2):71-78.
Vargas, J., Benitez, D. y Torres, A. (2012). Tipificación de fincas ganaderas en el piedemonte tropical de las provincias Cotopaxi y Los Ríos, Ecuador. Revista Amazónica Ciencia y Tecnología 1 (1): 3 -10.
Vargas, B., Solís, O., Sáenz, F. y León, H. (2013). Caracterización y clasificación de hatos lecheros en Costa Rica mediante análisis multivariado. Agronomía Mesoamericana. 24(2): 257- 275.
Vera, J., Vallejo, C., Párraga, D., Morales, W., Macías, J. and Ramos, R. (2014). Physical–Chemical and sensory attributes of the cocoa Nacional (Theobroma cacao L.) fifteen clone beans in Ecuador. Ciencia y Tec-nología 7(2): 21-34
Vilaboa, J. y Díaz, P. (2009). Caracterización socioeconómica y tecnológica de los sistemas ganaderos en siete municipios del estado de Veracruz, México. Zootecnia Tropical 27(4): 427-436.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Bosques Latitud Cero
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.