Agroforestry strategies applied to coffee

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54753/blc.v14i2.2219

Keywords:

Agroforestry systems, coffee, strategies

Abstract

Agroforestry systems (AFS) that integrate coffee cultivation, recognized as AFS coffee or shade-grown coffee, provide a wide range of ecosystem services, which not only improve the socioeconomic conditions of the families involved in coffee production, but also contribute to the enrichment of environmental quality in the communities where they are implemented. In this context, the main purpose of this research was to identify strategies within the agroforestry systems that strengthen the integral development of coffee production in the parish of San Pedro de Vilcabamba. To achieve this objective, an exhaustive bibliometric review was carried out focused on agroforestry strategies applied to coffee production, using scientific databases to later carry out a complete diagnosis of the diverse strategies used in coffee production and based on a survey applied to experts in the area to select those that best adapt to the study parish. The main results show an increase in research on agroforestry strategies in coffee production in the Scopus and Radelyc databases, especially in Latin America. In addition, two types of AFS applied to coffee were identified: traditional and commercial; whereas, the choice of AFS strategies for the San Pedro de Vilcabamba parish should be based on an agroforestry design that will depend on various factors that must be evaluated according to the specific conditions of the region, the objectives of the producer and the characteristics of the environment.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Johanna Paola Briceño Salas, Carrera de Agronegocios - Universidad Técnica Particular de Loja

Mgtr. Johanna Paola Briceño Salas  Información general Título de tercer nivel: Ingeniera en Gestión Ambiental Título de cuarto nivel: Máster en Desarrollo y Codesarrollo Local sostenible / Máster en Agronegocios Sostenibles  Departamento: Ciencias Biológicas y Agropecuarias Correo electrónico: jpbriceno@utpl.edu.ec Teléfono: (07) 370 1444

References

Achimugu, P., Selamat, A., Ibrahim, R., & Naz, M. (2014). A systematic literature review of software requirements prioritization research. Information and Software Technology, 56(6), 568–585.

Beer, J., Ibrahim, M., Somarriba, E., Barrance, A., & Leakey, R. (2003). Establecimiento y manejo de árboles en sistemas agroforestales (pp. 197-242).

Burga, D. M. (2011). Metodología de Estudios de Línea de Base. Pensamiento Crítico, 15, 061-082.

Celi-Delgado, L., & Aguirre-Mendoza, Z. (2022). Caracterización de los sistemas agroforestales tradicionales de la parroquia Zumba, cantón Chinchipe, Ecuador. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(4), Article 4.

Fahmi, F. Z., & Savira, M. (2023). Digitalization and rural entrepreneurial attitude in Indonesia: A capability approach. Journal of Enterprising Communities, 17(2), 454-478.

Fernández-Guarnizo, P., Sánchez-Castillo, M., & Jumbo-Benítez, N. (2023). Sustentabilidad de los sistemas agroforestales de café especial de altura en el sector sur oriental del cantón Loja. Bosques Latitud Cero, 13(2).

García Samaniego, J. M., & Quezada Pardo, A. del C. (2021). La asociatividad, sustentabilidad y certificaciones en la producción cafetalera en el sur del Ecuador. Economía Coyuntural, 6(2), 33-59.

Getachew, M., Verheyen, K., Tolassa, K., Tack, A. J. M., Hylander, K., Ayalew, B., Boeckx, P., Landuyt, D., & De Frenne, P. (2023). Effects of shade tree species on soil biogeochemistry and coffee bean quality in plantation coffee. Agriculture, Ecosystems and Environment, 347. Scopus.

Harvey, C. A., Pritts, A. A., Zwetsloot, M. J., Jansen, K., Pulleman, M. M., Armbrecht, I., Avelino, J., Barrera, J. F., Bunn, C., García, J. H., Isaza, C., Munoz-Ucros, J., Pérez-Alemán, C. J., Rahn, E., Robiglio, V., Somarriba, E., & Valencia, V. (2021). Transformation of coffee-growing landscapes across Latin America. A review. Agronomy for Sustainable Development, 41(5), 62.

IGM. (2010). Contextos históricos y políticos generales. Instituto Geográfico Militar. www.geoportaligm.gob.ec/portal/wp-content/uploads/2013/03/a2010_contextos.pdf

Kitchenham, B., & Charters, S. (2007). Guidelines for performing Systematic Literature reviews in Software Engineering Version 2.3. Engineering, 45(4ve), 1051.

Machado Vargas, M. M., & Ríos Osorio, L. A. (2016). Sostenibilidad en agroecosistemas de café de pequeños agricultores: Revisión sistemática. Idesia (Arica), 34(2), 15-23.

Mazo, N. D. L. Á., Rubiano, J. E., & Castro, A. (2016). Sistemas agroforestales como estrategia para el manejo de ecosistemas de Bosque seco Tropical en el suroccidente colombiano utilizando los SIG. Cuadernos de Geografía: Revista Colombiana de Geografía, 25(1), 65-77.

MAGAP (2023). Ministerio de Agricultura y Ganadería. https://www.agricultura.gob.ec/en-loja-mag-rinde-cuentas-de-la-gestion-realizada-en-el-2023/

Monsalve-Vásquez, M. (2022). Eficacia de sistemas expertos en la selección de granos de café (Coffea arabica): Una revisión sistemática. Revista Amazonía Digital, 1(1), Article 1.

Niguse, G., Iticha, B., Kebede, G., & Chimdi, A. (2022). Contribution of coffee plants to carbon sequestration in agroforestry systems of Southwestern Ethiopia. The Journal of Agricultural Science, 160(6), 440-447.

Notaro, M., Gary, C., Le Coq, J.-F., Metay, A., & Rapidel, B. (2022). How to increase the joint provision of ecosystem services by agricultural systems. Evidence from coffee-based agroforestry systems. Agricultural Systems, 196, 103332.

Orellana, E. (2022). Efectos de la cadena de valor del café en el desarrollo socioeconómico de los pequeños cafetaleros de Corquín, departamento de Copán-Honduras. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6, 621-642.

Osoria, O. R., Miranda, O. F., & Batis, B. V. (2021). Factores sociales, económicos y ambientales asociados a los ecosistemas cafetaleros: Una revisión bibliográfica. Revista Científica Agroecosistemas, 9(2), Article 2.

Pancsira, J. (2022). International Coffee Trade: A literature review. Journal of Agricultural Informatics, 13(1), Article 1.

Pinoargote, M. (2022). Sistemas agroforestales con café: El rol de los árboles en la provisión de servicios ecosistémicos. (pp. 10-29).

Pinoargote, M., Cerda, R., Mercado, L., Aguilar, A., Aguirrez, M., & Somarriba, E. (2017). Carbon stocks, net cash flow and family benefits from four small coffee plantation types in Nicaragua. Forests, Trees and Livelihoods, 26, 183-198.

Rojas Pardo, M., Beltrán Vargas, J., Zafra Mejía, C. A., Rojas Pardo, M., Beltrán Vargas, J., & Zafra Mejía, C. A. (2022). Tendencias metodológicas para la implementación de sistemas agroforestales en el marco del desarrollo sustentable: Una revisión. Madera y bosques, 28(1).

Ruiz de Oña Plaza, C., & Soto-Pinto, L. (2015). Agroforestería social para la captural de carbono.

Ruiz García, P., Gómez Díaz, J., Velarde, E., & Monterroso Rivas, A. I. (2020). Sistemas agroforestales de café como alternativa de producción sustentable para pequeños productores de México. Ra Ximhai, 137-158.

Scamilla-Prado, E. (2018). Calidad del café (Coffea arabica L.) en dos sistemas agroforestales en el centro de Veracruz, Mexico. Agro Productividad, 11(4).

Smith Dumont, E., Gassner, A., Agaba, G., Nansamba, R., & Sinclair, F. (2019). The utility of farmer ranking of tree attributes for selecting companion trees in coffee production systems. Agroforestry Systems, 93(4), 1469-1483.

Vaca, L. A. P., Velázquez, I. R. A., & Ponce, W. P. P. (2018). El sistema agroforestal cafetalero. Su importancia para la seguridad agroalimentaria y nutricional en Ecuador. Revista Cubana de Ciencias Forestales, 6(1), Article 1.

Vásquez, J. (2022). La ciencia del café. 67, 11.

Venegas Sánchez, S., Orellana Bueno, D., & Pérez Jara, P. (2018). La realidad Ecuatoriana en la producción de café. RECIMUNDO, 72-91.

Villanueva González, C., Lojka, B., & Cardona, C. (2023). Agroforestería para la conservación de la biodiversidad en América Latina: Una revisión sistemática. 1, 1-25.

Villarreyna, R. A., Avelino, J., & Cerda, R. (2020). Adaptación basada en ecosistemas: Efecto de los árboles de sombra sobre servicios ecosistémicos en cafetales. Agronomía Mesoamericana, 499-516.

Published

2024-07-16

How to Cite

Briceño Salas, J. P., & Torres , V. (2024). Agroforestry strategies applied to coffee. Bosques Latitud Cero, 14(2), 40–50. https://doi.org/10.54753/blc.v14i2.2219