Laps of coffee pulp with the application of additives in the canton Loja

Authors

Keywords:

silage, coffe pulp, urea , molasses, chemical composition, organoleptic characteristics

Abstract

The coffee pulp is a waste that is discarded in soils and rivers, generating contamination by its high biochemical demand of oxygen and its fast fermentation; from the chemical point of view, the coffee pulp contains important amounts of high quality raw protein and nitrogen, making it rich in these natural elements such as cotton or soy flours. Also present are raw fibers, ash, potas-sium, carbohydrates, fats and other compounds which contain high values of phenolic derivatives and tinnins. The study was carried out in the Agricultural Faculty of the National University of Loja with the objective of determining the nutritional value of the silage of the coffee pulp with the application of additives, through the analysis of the chemical composition and the organolep-tic characteristics. Additives were molasses and urea in different concentrations. The nutritional variables showed significant changes such as progressive increase of the crude protein and ether extract and a decrease of the nitrogen-free extract as the percentage of urea increased. There were no significant differences between treatments for dry matter, ash and crude fiber. The pH of the ensiled pulp was in the range of 3.9 - 4, considered optimum. In vivo digestibility showed values above 50% in all treatments. The organoleptic characteristics in all treatments presented favorable conditions. In conclusion, the use of the additives, contributed to the nutritional and organoleptic quality of the silage of the coffee pulp.

Metrics

Metrics Loading ...

References

AOAC. (1984). Official Methods for Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 14th edition. AOAC international. Volumen 1-2.

AAFRD (Alberta Agriculture, Food and Rural Development). (2004). Visual evaluation of silage quality. Segunda edición. Disponible en http://archive.org/stream/silagemanual00maca.

ASOGAN-SD Asociación de Ganaderos de Santo Domingo. (2013). Producción de ensilaje abastece a ganaderos Loja, Zamora y El Oro. Disponible en: http://asogansd.com/produccion-de-ensilaje-abastece-ganaderos-loja-zamora-y-el-oro/

Bautista, O., Pernía, D., Barrueta, C. y Useche, M. (2005). Pulpa ecológica de café ensilada en la alimentación de alevines del híbrido de cachamay (Colossoma macropomun x Piaractus brachypomus). Rev. Cien. Fac. Cien. Vet. LUZ. 15(1):33-40.

Benitez, A. (2016). Utilización de diferentes niveles de urea en la dinámica de fermentación de la pulpa de café para uso en la alimentación de rumiantes en la provincia de loja. Tesis previo a la obtencion del titulo de Médico Veterinario y Zootecnista. Universidad Nacional de Loja.

Betancourt, M., González, I. y Martínez, M. (2006). Evaluación de la calidad de los forrajes. Engormix. Disponible en: https://www.engormix.com/agricultura/articulos/evaluacion-calidad-forrajes-t26728.htm

Castañeda, A. y Cárdenas, P. (1999). Caracterización nutricional y de digestibilidad de ensilajes de vísceras de pescado enriquecidas con fuentes proteicas y energéticas para la alimentación en cerdos. 135p. Tesis de grado en Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad del Tolima, Ibagué.

COFENAC (Consejo Cafetalero Nacional). (2009). Informe técnico.

Di Marco, O. (2011). Estimación de calidad de los forrajes. Buenos Aires Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias, sitio Argentino de Producción Animal 20 (240):24-30.

Ferrer, J., Páez, G., Chirino, M. y Mármol, Z. (1995). Ensilaje de la pulpa de café. Rev. Fac. Agron. Luz, Venezuela. 12: 417-428

Garcés, A., Berrio, L., Ruíz, S., Serna, J. y Builes, A. (2004). Ensilaje como fuente de alimentación para el ganado. Revista Lasallista de Investigación. Vol.1, núm. 1. 66 p.

González, N. (1990). Alimentación animal. América, C.A. México. 319 p.

Granda, D. (2016). Estudio de la dinámica de fermentación de la pulpa de café con diferentes niveles de urea y suero de leche para uso en la alimentación de rumiantes en la provincia de Loja”. Tesis de grado previa a la obtención del título de Médica Veterinaria Zootecnista. UNL.

Jiménez, M. (2014). Evaluación del efecto de diferentes niveles de suero de leche y el tiempo de fermentación en los indicadores fermentativos de la pulpa de café para uso en la alimentación de rumiantes. Tesis de grado previa a la obtención del título de Médica Veterinaria Zootecnista. UNL. Loja, Ecuador.

López, M., WingChing, R. y Rojas, A. (2009). Características fermentativas y nutricionales del ensilaje de rastrojo de piña (Ananas comosus). Agronomía Costarricense 33(1): 1-15.

Mayorca, E. (2005). La pulpa de café: Residuo o alimento. Universidad Central del Ecuador, Quito. Disponible en: http://www.urg.es/ri/anteriores/dia103/d28-3.htm.

Menezes, E., Do Carmo, J., Alves, A., Menezes, I., Guimaraes, F. y Pimienta, C. (2014). Optimization of alkaline pretreatment of coffee pulp for production of bioethanol. Biotechnol. Progr. 30:451-462.

Mier, M. (2009). Caracterización del valor nutritivo y estabilidad aeróbica de ensilados en forma de microsilos para maíz forrajero. Trabajo de fin de master, Universidad de Córdoba, Argentina.

Munguía, G. (2015). Comportamiento, producción y características de la canal en ovinos alimentados con pulpa de café. Tesis de Maestría., Colegio de Posgraduados, Montecillo, México.

Noriega, A., Silva, A. y García. M. (2008). Utilización de la pulpa de café en la alimentación animal. Zootec.Trop. 26:411-419.

Noriega, A., Silva, R. y García, M. (2009). Composición química de la pulpa de café a diferentes tiempos de ensilaje para su uso potencial en la alimentación animal. Zootecnia Trop., 27(2): 135-141.

Ojeda, G., Cáceres, G. y Esperance. M (1991). Conservación de forrajes. Editorial Pueblo y Educación, La Habana, Cuba.

Pagán, S. (2006). Caracterización del proceso fermentativo de ensilajes de residuos orgánicos de plantas procesadoras de Piña (Ananas comosus) y su evaluación en dietas para ovinos. 79p. Tesis de Maestría. Universidad de Puerto Rico, Puerto Rico.

Puertas, M., Rivera, E., Guzman, B., Rojano, C. y Pelaez, J. (2012). Comparación entre el estado de maduracion del fruto de café (coffe arabica L), en el contenido de antocianinas y su capacidad antioxidante. Rev. Cubana Plant.Med.17:360-367.

Ramírez, J., Pernía, R., Bautista, E., Clifford, M. y Adams, M. (2002). Producción y caracterización de la pulpa de café ensilada. Producción, caracterización y utilización en alimentación animal. Disponible en http://www.funtha.gov.ve/doc_pub/doc_249.pdf

Rathinavelu, R. y Graziosi, G. (2005). Usos alternativos de los residuos y subproductos del café. Disponible en: http://www.ico.org/documents/ed1967c.pdf.

Rodríguez, A. Valencia, N. (2003). Ensilaje de pulpa de café. Avances Técnicos 313. CENICAFÉ.

Salguero, S. (2005). Caracterización Organoléptica, Química y de Digestibilidad de Ensilajes con base de excretas de cerdos, como una alternativa de alimentación animal. 155p. Tesis de grado en Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad del Tolima, Ibagué.

Solomon, D. (1991) The value of coffee pulp alone and in combination with other feeds in sheep nutrition in Ethiopia. Small Ruminant Res. 5:223-231.

Villalba, D. Holguín, V. Acuña, J. y Piñeros, V. (2011). Calidad bromatológica y organoléptica de ensilajes de residuos orgánicos del sistema de producción café-musáceas. Rev. Col. Cienc. Anim. 4(1):47-52.

Vivanco, L. (2016). Estudio de digestibilidad in vitro de cuatro raciones a base de pulpa de café fermentada, para la alimentación de ovinos. Tesis previa a la obtención del titulo de Medico Veterinario y Zootecnista. Univerdidad Nacional de Loja.

Published

2018-01-03

How to Cite

Encalada, M., Fernández, P., Jumbo, N., & Quichimbo, A. (2018). Laps of coffee pulp with the application of additives in the canton Loja. Bosques Latitud Cero, 7(2), 71–82. Retrieved from https://revistas.unl.edu.ec/index.php/bosques/article/view/322

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)