Social, technical and economic implications of the commercialization of Zea mays L. (corn) in the Espíndola canton, province of Loja
Keywords:
corn, supply, demand, marketing, pricesAbstract
In order to determine the social, technical and economic implications and the corn commercial-ization process of Zea mays L., in the Espíndola canton, province of Loja, secondary information recovered in libraries, public institutions and the internet was generated; and, primary rescued from surveys of producers, merchants, transporters and consumers. The production of hard corn is 24 155 t/year grown on a surface of 4 254 ha; the cost of production per hectare is $ 1 896; the average corn yield of 6 t/ha; the current demand of 502 t/year and potential of 24 927 t to 2021. The commercialization registers 80% to the wholesaler and 11% to the retailer; 9% is consumed on the farm; The purchase-sale system used is by inspection and by sample; The packaging is made on the farm in jute bags and synthetic material. Prior to sale, it is selected and classified according to size (17 %), degree of maturity (19 %), weight (32 %), and physical damage (32 %). The post-har-vest losses due to husking are around 0.2 %. The average price reaches $ 17/qq, equivalent to $ 400/t. The net margins reached were 5 % for wholesalers and 9 % for retailers.Metrics
References
Castro, Marcelo. (2016), Rendimientos de maíz duro seco en invierno, Dirección de Análisis y Procesamiento de la Información, Coordinación General del Sistema de Información Nacional Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca, Quito, Ecuador.
Chamba, M. (2008). Estudio agro socioeconómico del sistema de riego El Ingenio y Limas- Conduriacu, PREDESUR, Loja, Ecuador.
Chamba M, Morocho J, (2013), Plan de operación y manejo del centro de recepción, secado y limpieza de maíz para la asociación de productores agropecuarios juntos por un futuro mejor del cantón Pindal, de la provincia de loja, Tesis de Grado de Ingeniero Agrícola, Universidad Nacional de Loja, Loja, Ecuador.
Chamba, M. & Torres, D. (2015). Estrategias de mercadeo y comercialización de la papa para los mercados de la ciudad de Loja, Loja, Ecuador.
Chamba, M., Suquilanda, F. &Vásquez R. (2016). Producción y comercialización de chocho, en las comunidades del cantón Saraguro, provincia de Loja, Artículo científico publicado en la Revista Centro de Biotecnología, Volumen 5, Universidad Nacional de Loja, Loja, Ecuador.
Chamba, M. & Ávila M. (2017). Estrategias de mercadeo y comercialización del maíz blanco en el cantón Loja, provincia de Loja, Loja, Ecuador.
FAO, (1993), El maíz en la nutrición humana, Roma, Italia.
FAO, (2004), Transporte rural de productos alimenticios en América Latina y el Caribe, Roma, Italia.
FAO, (2014), Año Internacional de la Agricultura Familiar (AIAF), Roma, Italia.
FAO, (1997), Pérdidas poscosecha: Un concepto mal definido o mal utilizado, Estudio sintético y didáctico sobre el fenómeno de las pérdidas que se producen a lo largo del sistema post-cosecha. Dato tomado de ACROGRANOS, N8 86. Roma, Italia.
FAO, (2017), La situación de la Agricultura Campesina familiar e indígena, texto presentado en el seminario del IAEN sobre El Bien Común de la Humanidad, con Frei Betto y Antonio Salamanca, el 23 de marzo. Quito, Ecuador.
Hidalgo R Fulbio, (2013), Manuel técnico del cultivo del maíz, Instituto Nacional de Innovación Agraria; Estaciones Experimentales Agrarias del Perú, Pucallpa, Perú
INEC, (2011), Datos estadísticos agropecuarios, Resumen ejecutivo, Sistema estadístico agropecuario nacional SEAN, Encuesta de superficie y producción agropecuaria continua ESPAC, Quito, Ecuador.
MAGAP, (2013), Boletín situacional de Maíz Duro Seco, Coordinación general del Sistema de Información Nacional, Quito, Ecuador.
MAGAP, (2017), Noticias, Quintal de maíz será de 14,90 dólares durante abril; Quito, Ecuador.
Reinoso, J. Medina, E. Vegas, G, (1984), Características de la producción y comercialización de los principales cultivos del callejón de Huayla, Ancash, Perú.
Rondot, P, Collion H, (2001), Organizaciones de productores agrícolas Su contribución al fortalecimiento de las capacidades rurales y reducción de la pobreza, París, Francia.
SINAGAP, (2013), maiz duro seco, Boletin situacional, Quito, Ecuador.
Vallejo, Alexis, (2013), Identificación y caracterización de los sistemas de comercialización primaria de la producción familiar campesina en la provincia del Carchi, proyecto mercados Campesino (SIPAE), Quito, Ecuador.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Bosques Latitud Cero
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.