Influence of light intensity in the production of coffee seedlings (Coffea Arabica L.) in Nursery

Authors

  • Max Encalada Córdova Universidad Nacional de Loja
  • Francisco Soto Carreño Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas
  • Donaldo Morales Guevara Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas
  • Tania Cabrera Erreyes Universidad Nacional de Loja
  • Mayeli Jaramillo Rojas Universidad Nacional de Loja

Keywords:

chlorophyll, growth, lighting, shadow

Abstract

The cultivation of coffee has gained great importance in the South of Ecuador given its revival in recent years, which has generated new plantations and renewal in small and medium production units, which require many quality seedlings. Hence the importance of studying growth and physiological behaviour in nursery, in different lighting conditions. To contribute to that knowledge, he was held in Chaguarpamba, Ecuador to 760 meters, an experiment under nursery conditions with four light levels (100, 70, 50 and 20%). The indicators was evaluated: chlorophyll content, leaf area, stomatal density and dry mass. A sampling design was used, for data processing was performed analysis of variance, confidence intervals and regressions. The results showed a direct relation between the light intensity and the total chlorophyll content and expressed proportionally higher chlorophyll b from chlorophyll a, enabling greater capture of light energy available. In the treatment of lower light intensity, greater leaf area was due to the higher size of the leaves was obtained. The stomatal density was higher in leaves grown in full sun, due to the smaller size of the same. As a consequence of the greater efficiency of collection and conversion of sun light, the lower light intensity treatments produced higher levels of total dry mass, which was determined mainly by the dry mass of the leaves. 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Max Encalada Córdova, Universidad Nacional de Loja

Profesor principal de la Carrera de Agronomía de la Universi- dad Nacional de Loja, Ecuador 

Francisco Soto Carreño, Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas

Investigadores titulares del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas INCA, Cuba 

Donaldo Morales Guevara, Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas

Investigadores titulares del Instituto Nacional de Ciencias Agrícolas INCA, Cuba

Tania Cabrera Erreyes, Universidad Nacional de Loja

Carrera de Ingeniería Agronómica, Universidad Nacional de Loja, Ecuador 

Mayeli Jaramillo Rojas, Universidad Nacional de Loja

Carrera de Ingeniería Agronómica, Universidad Nacional de Loja, Ecuador

References

Alves, J. y Guimarães, R. (2010). Sintomas de desordens fisiológicas em cafeeiro. en: Gui- marães, R., Mendes, A. y Baliza, D. (Ed.). Semiologia do cafeeiro: sintomas de desordens nutricionais, fitossanitárias e fisiológicas, Lavras: UFLA, p.169-215.

Caldwel, R. y Stone M. (1932). Apressorium formation and penetration by leaf rust of Wheat Puccinia triticina in relation to stomatal aperture. Phytopathology, vol. 22, pp. 39-51.

Camargo, M. y Marenco, R. (2011). Density, size and distribution of stomata in 35 rainforest tree species in Central Amazonia. Acta Amazó- nica, Vol. 41, No. 2, pp. 205-2012.

Cambrón, V., España, M., Sánchez, N., Sáe- nz, C., Vargas, J. y Herrerías Y. (2011). Producción de clorofila en Pinus pseudostrobus en etapas juveniles bajo diferentes ambientes de desarrollo. Revista Chapingo, Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, Vol.17, No. 2, pp. 253-260.

Consejo Cafetalero Nacional COFENAC. (2011). División técnica, Informe técnico 2010. Portoviejo, Ecuador. 89 p.

Consejo Cafetalero Nacional COFENAC., (2013). Situación del sector cafetalero ecuato- riano: diagnóstico. Portoviejo, Ecuador. 71 p.

Consejo Cafetalero Nacional COFENAC, Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca MAGAP, (2014). Sistema nacional de innovación tecnológica cafetalera. Quito, Ecuador. 46 p.

Da Silva, M. (2013). Plasticidade do cafeeiro à luz: respostas morfofisiológicas em genótipos de Coffea arabica L. Tesis presentada como opción al grado de Dr. en Ciencias. Universidad de Viçosa. 71 p.

DáMatta, F. y Rodríguez, N. (2007). Produc- ción sostenible de cafetales en sistemas agroforestales del Neotrópico. Una visión agronómica

y ecofisiológica. Agronomía Colombiana, vol. 25, no. 1, pp. 113-123, ISSN 0120-9965.

Dardengo, M., De Sousa, E., Dos Reis, E. y Gravina, G. (2013). Crescimento e qualidade de mudas de café conilon produzidas em diferen- tes recipientes e níveis de sombreamento. Coffee Science, Lavras, vol. 8, no. 4, p. 500-509.

De la Vega, M. y Pinazo, M. (2010). Variación del área foliar específica en pinus elliottii var. Elliottii engelm. x pinus caribaea var hondurensis morelet y su extrapolación al cálculo del área foliar proyectada. 14as Jornadas Técnias Forestales y Ambientales. Facultad de Ciencias Forestales, UNAM, Montecarlo, 10, 11 y 12 de junio.

FAO, (2011). FAOSTAT Agriculture Data. En: http://faostat.fao.org/

Gagliardi, S. (2014). Intraspecific trait plasticity in coffee agroforestry systems of Costa Rica. A thesis submitted in conformity with the requirements for the degree of Master of Scien- ce. University of Toronto. 72 p.

Gobbi, K., García, R., Ventrella, M. Garcez, A. y Rocha, G. (2011). Área foliar específica e anatomia foliar quantitativa do capimbra- quiária e do amendoim-forrageiro submetidos a sombreamento. Revista Brasileira de Zootecnia, vol.40, no.7, pp.1436-1444.

González, C., Andrade1, J., Orellana, R., Peña, L. y Reyes, C. (2013). Microambiente lumí- nico y morfología y fisiología foliar de Bromelia karatas en una selva baja caducifolia de Yucatán, México. Botanical Sciences, vol. 91, no. 1, pp. 75-84

Hernández, N. y Soto, F. (2013). Determinación de índices de eficiencia en los cultivos de maíz y sorgo establecidos en diferentes fechas de siembra y su influencia sobre el rendimiento. Cultivos Tropicales, vol. 34, no. 2, pp. 24-29.

Herrera, J., Moreno-Ruiz, G. y Cháves-Córdova, B. (2000). Discriminación de grupos de ploidía en café mediante el análisis multivaria- do de indicadores morfológicos indirectos. Ce- nicafé, vol. 51, no. 3, p. 207-215.

Jerez, E., Martín, R. (2014). Estimación de la superficie foliar en dos variedades de papa (Solanum tuberosum L.), por métodos no des- tructivos. Cultivos Tropicales., vol. 35, no. 1, pp. 57-61.

Lee, J. y Heuvelink, E. (2003). Simulation of leaf area development based on dry matter par- titioning and specific leaf area for cut crisanthe- mum. Ann Botany, no. 91. Pp. 319-327.

Lombardini, L., Restrepo, H. y Volder, A. (2009). Photosynthetic Light Response and Epi- dermal Characteristics of Sun and Shade Pecan Leaves. J. AMER. SOC. HORT. SCI. Vol. 134, No. 3, pp. 372–378.

Mariño, Y. (2014). Respuesta fotosintética de Coffea arabica L. a diferentes niveles de luz y disponibilidad hídrica. Acta Agronómica, vol. 63, no. 2, p. 128-135.

Medina-Cano, C., Martínez-Bustamante, E., Lobo-Arias, M., López-Núñez, J. y Riaño-Herrera, N., (2006). Comportamiento bioquímico y del intercambio gaseoso del Lulo (Solanum quitoense Lam.) a plena exposición solar en el bosque húmedo montano bajo del oriente an- tiqueño colombiano. Revista Facultad Nacional de Agronomía, Vol. 59, No. 1, pp. 3123-3146.

Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca (MAGAP). (2015). Proyec- to de Reactivación de Café y Cacao. Consulta- do: octubre 2015, en: http://balcon.magap.gob. ec/pruebas/index.php/proyecto-de-reactivacion-de-cafe-y-cacao-nacional-fino-de-aroma

Ministerio de la Agricultura de Cuba. (2013). Instructivo Técnico para la producción de Café arábico.137 p.

Naizaque, J., García, G., Fischer, G., Melga- rejo, L. (2014). Relación entre la densidad estomática, la transpiración y las condiciones am- bientales en feijoa (Acca sellowiana [O. BERG] BURRET) Revista de U.D.C.A. Vol. 17, No. 1, pp. 115-121.

Nakazono, M., Da Costa, M., Futatsugi, K. y Silveira, P. (2001). Crescimento inicial de Euter- pe edulis Mart. em diferentes regimes de luz. Revista Brasileira de Botánica. Vol. 24, No. 2, pp.173-179.

Nughes, L., Colares, M., Hernández, M. y Arambarril, A. (2013). Morfo-anatomía de las hojas de Celtis ehrenbergiana (celtidaceae) desarrolladas bajo condiciones naturales de sol y sombra. Bonplandia, vol. 22, no.2, pp. 159-170. ISSNN: 0524-0476.

Published

2017-02-03

How to Cite

Encalada Córdova, M., Soto Carreño, F., Morales Guevara, D., Cabrera Erreyes, T., & Jaramillo Rojas, M. (2017). Influence of light intensity in the production of coffee seedlings (Coffea Arabica L.) in Nursery. CEDAMAZ, 6(1). Retrieved from https://revistas.unl.edu.ec/index.php/cedamaz/article/view/58

Issue

Section

Research Articles