COVID and its impact on ecuadorian agriculture

Main Article Content

Oscar Hernández-Sarango
Diana Bravo-Benavides

Abstract

COVID-19 had a significant impact on all economic sectors in Ecuador, altering demand patterns and operations. Although agriculture continued to operate and was less restricted due to its role in food security, it faced a decrease in sales. Understanding how COVID-19 affected agricultural activities is crucial. This study aims to assess that impact using an exploratory and descriptive methodology. Data collection was carried out through the Continuous Agricultural Production Surfaces Survey (ESPAC). The analysis included an agricultural impact index with three dimensions: difficulties, financing, and technical assistance. The results revealed significant problems in transportation logistics, decreased demand, lack of credit, and inadequate technical assistance. With an impact valued at 78%, the need to implement short- and medium-term measures to mitigate the impact on the agricultural sector was identified.

Article Details

How to Cite
Hernández-Sarango, O., & Bravo-Benavides, D. (2025). COVID and its impact on ecuadorian agriculture. Revista Económica, 13(1), 35–43. Retrieved from https://revistas.unl.edu.ec/index.php/economica/article/view/2305
Section
RESEARCH ARTICLES

References

Alfonso, M., y Stein, E. (2020). Convivir con el coronavirus ¿Cómo puede la región sobreponerse a la pandemia? Obtenido de https://publications.iadb.org/publications/spanish/document/Convivir-con-el-coronavirus-Como-puede-la-region-sobreponerse-a-la-pandemia.pdf

Arias, F. (2012). El proyecto de investigación. Introducción a la metodología científica (6ta. ed.). Editorial Episteme.

Arreaza, A. (2020). Los efectos de la COVID-19 en las economías de América Latina. Banco de desarrollo de América Latina. Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7596938

Banco Mundial. (2020). Seguridad alimentaria. Obtenido de https://www.bancomundial.org/es/topic/food-security

Bastidas Quintana. M, Delgado Figueroa. S, Cueva Estrada. J, Sumba Nacipucha. N. (2022). Impacto de la pandemia del covid-19 en el sector exportador no petrolero del Ecuador. Revista Angolana de Ciencias.

Blanco-Capia, L.E. (2020). El sector agropecuario frente al COVID-19. Journal of the Selva Andina Biosphere, vol. 8, no. 1, pp. 1-2. ISSN 2308-3859. DOI 10.36610/j.jsab.2020.080100001.

Borja, J., y Valdivia, R. (2015). Introducción a la agronomía. Obtenido de http://www.dspace.uce.edu.ec/bitstream/25000/5221/1/Introduccion%20a%20la%20agronomia.pdf

Carrión-Loaiza, J., y Garzón-Montealegre. (2020). Análisis del producto interno bruto agrícola ecuatoriano y sus principales productos en el periodo 2002 – 2019. Revista Dominio de las ciencias, 6(4). Obtenido de http://repiica.iica.int/docs/B0855E/COMUNIICA%20Midiendo%20desempe%C3%B1o%20PIB.pdf

CEPAL, FAO e IICA. (2021). Perspectivas de la Agricultura y del Desarrollo Rural en las Américas: una mirada hacia América Latina y el Caribe 2021-2022. Obtenido de https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/47208/1/CEPAL-FAO21-22_es.pdf

Cono group. (2022). Ciclo agrícola gestionado por agrónomos experimentados. Obtenido de https://www.cono-agriculture.com/es/ciclo-agricola#:~:text=El%20ciclo%20agr%C3%ADcola%20b%C3%A1sico%20comienza,ellos%20logre%20su%20m%C3%A1ximo%20rendimiento.

Cobos Mora, F., Hasang Moran , E., Gómez Villalva , J., & Cornejo Ortiz , J. (2023). Impacto del COVID-19 en el comercio agropecuario, alternativas y planes de acción. Magazine De Las Ciencias: Revista De Investigación E Innovación, 8(2), 1–22. https://doi.org/10.33262/rmc.v8i2.2867

Eras, R., Lalangui, M., Cabrera, C., Espinoza, E., Vilela, A., Vilela, E., y Velecela, L. (2021). El Sector Agropecuario en el Ecuador: análisis descriptivo del impacto en la sostenibilidad por el COVID-19. South Florida Journal of Development, Miami, 2(3), 4105-4122 special edition.

FAO. (2020). Sistemas alimentarios y COVID-19 en América Latina y el Caribe: Una primera mirada a los impactos y respuesta de los países. Obtenido de http://www.fao.org/3/ca8677es/CA8677ES.pdf

Félix-Verduzco, G., Aboites Manrique, G., y Castro Lugo, D. (2018). La seguridad alimentaria y su relación con la suficiencia e incertidumbre del ingreso: un análisis de las percepciones del hogar. Acta Universitaria, 28(4), 74-86.

Francis, D. (2020). Agricultura, cambio climático y COVID-19. IICA del futuro. Obtenido de https://blog.iica.int/blog/agricultura-cambio-climatico-covid-19

https://www.uv.es/ceaces/numindices/numeros.htm. (2019). Tasas de variación e indicadores (Números índices) . Obtenido de https://www.uv.es/ceaces/numindices/numeros.htm

Hayakawa, K., y Mukunoki, H. (2021) The impact of COVID-19 on international trade: Evidence from the first shock Journal of the Japanese and International Economies, 60 101135.

https://doi.org/10.1016/j.jjie.2021.101135

Instituto nacional de estadística y censos. (2020). Información Agroambiental y Tecnificación Agropecuaria del Instituto Nacional de Estadística y Censos (INEC). Obtenido de https://www.ecuadorencifras.gob.ec/informacion-agroambiental/

Instituto nacional de estadísticas y censos. (2011). Información agroambiental.

Jacquet, B. (2020). El impacto de la COVID-19 en la seguridad alimentaria de República Dominicana. Obtenido de https://blogs.iadb.org/sostenibilidad/es/el-impacto-de-la-covid-19-en-la-seguridad-alimentaria-de-republica-dominicana/#:~:text=El%20pa%C3%ADs%20produce%20cerca%20del,el%20mismo%20per%C3%ADodo%20en%202019.

Kumar, S., & Jolly, A. (2021). Consequences of COVID-19 pandemic on global maritime trade industry. International Maritime Health, 72(1), 82-83

Macías Badaraco, Katya V. et al. Efectos del Covid-19 en el comercio internacional del Ecuador. Contaduría y Administración, [S.l.], v. 66, n. 5, p. e289, mar. 2022. ISSN 2448-8410. Disponible en: <http://www.cya.unam.mx/index.php/cya/article/view/3336>. Fecha de acceso: 30 ago. 2024 doi:http://dx.doi.org/10.22201/fca.24488410e.2021.3336.

Madrid, T. (2018). La política agraria en Ecuador (1965-2015). Rev. Economía, 70(112).

Organización internacional del trabajo. (2020). El COVID-19 y su impacto en la agricultura y la seguridad alimentaria. Obtenido de https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---ed_dialogue/---sector/documents/briefingnote/wcms_749861.pdf

Paz, J., Benavides, H., y Arias, J. (2009). Midiendo el desempeño del PIB agrícola: una nota técnica. Obtenido de http://repiica.iica.int/docs/B0855E/COMUNIICA%20Midiendo%20desempe%C3%B1o%20PIB.pdf

PROAmazonía. (2021). El reto de los agricultores ante el coronavirus: Amazonía Ecuatoriana. Entrevista a Eddie Pesántez, Viceministro de Desarrollo Productivo Agropecuario del Ecuador. Obtenido de https://www.proamazonia.org/el-reto-de-los-agricultores-ante-el-coronavirus-amazonia-ecuatoriana/

Red de Instituciones Financieras de Desarrollo. (2020). COVID-19 y sus implicaciones en el Sistema Financiero Nacional. Ecuador: Equifax. Obtenido de http://RFD.org.ec/biblioteca/pdfs/LG-202.pdf

Salazar, L., Schiling, M., Palacios, A., y Pazos, N. (2021). Retos de la Agricultura Familiar en el Contexto del COVID-19: Seguimiento a 6 Meses de Crisis. Obtenido de https://publications.iadb.org/en/challenges-family-farming-context-covid-19-follow-after-6-months-crisis

Schejtman, A. (1982). Economía campesina y agricultura empresarial: tipología de productores del agro mexicano. México: Siglo XXI Editores.

Schling, M., Salazar, L., Palacios, A., y Pazos, N. (2020). Banco Interamericano de Desarrollo (BID). ¿Cómo está afectando la pandemia del Covid-19 a nuestros campesinos? Obtenido de https://blogs.iadb.org/sostenibilidad/es/como-esta-afectando-la-pandemia-del-covid-19-a-nuestros-campesinos/

Universidad Técnica Particular de Loja. (2020). Aislamiento por COVID-19 y su impacto en la economía de Loja. Obtenido de https://noticias.utpl.edu.ec/aislamiento-por-COVID-19-19-y-su-impacto-en-la-economia-de-loja-

Vasconcellos Fernández, N. A., Gordillo Manssur, F. A., & Castañeda Aguiar, L. G. (2023). Agricultura ecuatoriana en medio de la pandemia. Efectos de la política pública en el productor agrícola. Revista Española De Estudios Agrosociales Y Pesqueros, (261), 15–37. https://doi.org/10.24197/reeap.261.2023.15-37

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.