Productive and economic assessment of the fattening of Turkeys from the Nicholas 700 Stock

Authors

  • María Valarezo-Ulloa Universidad Nacional de Loja
  • José Valarezo-García Universidad Nacional de Loja
  • Wilmer Vacacela-Ajila Universidad Nacional de Loja
  • Ruth Ortega Rojas Universidad Nacional de Loja

Keywords:

Productive parameters, feeding, confinement, turkeys, profitability, alternative poultry

Abstract

The production and economic evaluation of the fattening turkeys from Nicholas 700 consisted in estimating productive parameters of the corresponding turkeys to individual weight, weight gain, feed intake and feed conversion weekly and determine the profitability of the fattening turkeys according to income and costs production. The initial average weight, at the 4th week of turkey age was 1,003 kg / poult, and after 11 weeks of fattening, at the 15th week of turkey age, reached a final average weight of 12,906 kg, achieving an increase in fattening of 11,903 kg. Balanced average consumption per animal was 29,807 kg with a feed conversion of 2,504. The total cumulative mortality was 9%, and carcass yield of 89% of body weight. The total cost per animal was $ 45.71, gross profit of $ 61.47, considering the sale of turkey and pavaza, giving a net profit of $ 15.76 per animal and high profitability which reached 34.48%, so we recommend spreading raising turkeys as one of the best productive alternatives for both rural and business sector. 

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

María Valarezo-Ulloa, Universidad Nacional de Loja

Ingeniera en Administración y Producción Agropecuaria

José Valarezo-García, Universidad Nacional de Loja

Ex-docente de la Universidad Nacional de Loja

Wilmer Vacacela-Ajila, Universidad Nacional de Loja

Docente investigador de la Universidad Nacional de Loja -Carrera de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Ruth Ortega Rojas, Universidad Nacional de Loja

Docente investigador de la Universidad Nacional de Loja -Modalidad de Estudios a Distancia - Carrera de ingeniería enAdministración y Producción Agropecuaria

References

Angamarca, L. y J. Guayllas. (1981). Alimentación de pavos con balanceado más granos (maíz avena) y balanceado más contenido ruminal bovino. Tesis. Dr. Médico Veterinario Zootecnista. FCV. UNL. 92p.

Cantaro H., Sánchez J. y Sepúlveda P. (2010). Cría y engorde de pavos. Instituto Nacional de tecnología Agropecuaria, INTA. Argentina. 30p.

Cargill. (2010). Manual de Procedimientos Standard de trabajo de la operación de crianza y engorde de pollo. 106 p.

Cervantes F. (2004). Evaluación de desperdicio de oleaginosas en dieta de pavos en etapa de finalización. Tesis Médico Veterinario Zootecnista. UNAM. Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán.

Cuenca J. (2007). Producción de pavos. La Molina. Lima-Perú. 30p.

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. INEC-Ecuador (2010).

Lugo S. (2012). Modelo de optimización para la planeación de la producción en una compañía productora de pavos comerciales. El caso de una empresa de la ciudad de Quito. Tesis. EPN. Quito. 78p.

Morris Hetchery. (2010). Pavos/Nicholas 700. (En línea). Consultado el 20 de enero del 2015. Disponible en http://www.morrishat- chery.com/esp/nicholas.html.

SAGARPA. (2014). México produce. Rica y saludable, la carne de pavo mexicano. Secretaria de agricultura, ganadería, desarrollo rural, pesca y alimentación.

Terry M, Figueroa E. Fuentes N. Ayón M. Guzmán J. y F. Carcelén. 2012. Peso corporal, índices cardíacos hematocrito y hemoglobina en dos líneas comerciales de pavos. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú. V.3 n.4. Dic. 2012. UNMSM Lima.

Aviagen Turkeys. 2015. Nicholas 700 (En línea). Consultado el 20 de enero del 2015. Disponible en: https://www.aviagenturkeys.com us/products /nicholas/ Nicholas700.aspx

Carne de pavo: Desafío para emprendedores. (2014). Agroparlamento.com. El Portal del campo Argentino. http:// www.agroparlamento. com/ Agroparlamento.

Corporación Nacional de Avicultores del Ecuador,CONAVE, (2014). Consultado el 20 de enero del 2015. Disponible en: www.conave. org/upload/informacion/Estadisticas%20avico- las.pdf

Cría y engorde de pavos. Producción animal. 2011http:// producción animal. com.ar%- 2Fproduccion_aves%2Fproduccion_avicola%2F- 09Cria_ y _engorde_de_Pavos.pdf.

Revista Líderes (2013). la siguiente dirección: http://www.revistalideres.ec/lideres/ofer- ta-nacional-pavos-duplico-siete.html

Published

2017-02-03

How to Cite

Valarezo-Ulloa, M., Valarezo-García, J., Vacacela-Ajila, W., & Ortega Rojas, R. (2017). Productive and economic assessment of the fattening of Turkeys from the Nicholas 700 Stock. CEDAMAZ, 6(1). Retrieved from https://revistas.unl.edu.ec/index.php/cedamaz/article/view/66

Issue

Section

Research Articles

Most read articles by the same author(s)